Berg: Vláda zavírá oči před humanitární katastrofou v Sýrii, své stanovisko musí přehodnotit

„Postoj české vlády, která odmítá přijmout svoji část odpovědnosti za osud nejohroženějších uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí, je ostudný. Obzvláště šokující je postoj premiéra Sobotky a ministra Chovance, kteří se jinak rádi prezentují jako progresivně levicoví politici evropského formátu. Řeči o ‚upřednostňování zásahu na místě‘ jsou pouze zavíráním očí před skutečností, že se v Sýrii odehrává bezprecedentní humanitární katastrofa. Pakliže Německo dokáže přivítat až 140 000 utečenců, je nepochybně v silách Česka nabídnout domov alespoň několika tisícům. Zde je přitom v současnosti nejméně žadatelů o azyl za posledních 25 let. Zelení proto vyzývají vládu, aby přehodnotila své stanovisko, vyjádřila na evropské úrovni souhlas se zavedením spravedlivých pravidel pro přijetí nejzranitelnějších uprchlíků a začala bez odkladu pracovat na navýšení kapacit uprchlických zařízení,“ uvádní Michal Berg, člen předsednictva zelených.