Ondřej Mirovský: Tuk s příliš mnoha riziky

Komentátor LN Martin Zvěřina poněkud bagatelizuje snahy o snížení spotřeby palmového oleje (Ideologie v ústech, LN 6. 2. 2016), o což v současné době usiluje mnoho kampaní na sociálních sítích a jako zásadní toto téma vnímá i Strana zelených. Pro lepší pochopení důvodů, proč před současným rozmachem používání palmového oleje nezavírat oči, je nutné uvést některé věci na pravou míru.

Palmový tuk je dnes především díky ceně a svým technologickým vlastnostem nedílnou součástí potravin, kosmetiky a biopaliv, a to i přesto, že výroba palmového tuku má velmi rozporuplné dopady na životní prostředí. Jeho výskyt je totiž novodobou hrozbou pro deštné pralesy a jeho produkce je také důvodem devastujících požárů Indonésie. Nejznámější obětí produkce palmového tuku jsou naši blízcí příbuzní – orangutani. Jsou známé případy farmářů motivovaných k zabíjení orangutanů pro zamezení konzumace mladých palmových výhonků. Někteří odborníci dokonce přirovnávají porosty palem k zelené poušti.

Zatlačit na prodejce a výrobce

Druhým aspektem palmového tuku jsou zatím ne zcela dokonale prozkoumané zdravotní dopady. Není pravda, že palmový tuk není škodlivý. Například nedávná studie z American Journal of Clinical Nutrition z června 2014, která shrnovala výsledky mnoha dílčích studií, ukázala, že strava s obsahem palmového oleje způsobila ve srovnání se stejným množstvím jiných rostlinných olejů zvýšení ukazatelů, které jsou spojeny s vyšším rizikem chorob, jako je vysoký krevní tlak, infarkt myokardu či mozková mrtvice.

Otázkou tedy zůstává, zda máme jako spotřebitelé čekat několik let, až se výstupy těchto studií objeví v národních politikách, či ještě výše v politikách EU, nebo se pokusit zatlačit na prodejce a výrobce zespoda, skrze občanské aktivity. U mnoha věcí se totiž nevyplácí čekat, až věci nějak dopadnou. Současná vlna migrace do Evropy je do určité míry dána také váhánímvelmocí řešit věci dříve. Stejně tak rušení heren by v České republice nikdy nezačalo tlakem zespoda z aktivismu jednotlivců, kteří měli chuť bojovat za správnou věc. A nyní máme již dost informací o tom, že palmový tuk není bez problémů a je s ním spojeno příliš mnoho rizik. Aproto má smysl na problémveřejně poukazovat a nezakrývat si oči. Má to smysl, nejde totiž jen o naše zdraví, ale také o budoucnost nejcennějších ekosystémů světa.

komentář předsedy Strany zelených v Praze Ondřeje Mirovského vyšel 11. února 2016 v Lidových novinách