Po limitech další pochybení ministra Brabce: vláda otevírá dveře výstavbě kanálu Dunaj-Odra-Labe

Strana zelených vyjadřuje znepokojení z výsledku jednání vlády, která i přes jasný požadavek Evropské komise neschválila zařazení Labského údolí v Ústeckém kraji a louky u Přelouče se Slavíkovými ostrovy do seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000. Vláda tak otevírá cestu betonovému byznysu ve výstavě kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Česká vláda nezařadila přírodně unikátní lokality Labského údolí a Slavíkových ostrovů do seznamu Natura 2000. Toto rozhodnutí ve prospěch betonové lobby a prezidenta Zemana, kteří se snaží o výstavbu ekonomicky nesmyslného kanálu Dunaj-Odra-Labe, vystavuje Česko riziku citelných sankcí ze strany Evropské komise. SZ proto vyzývá vládu ČR k revokaci tohoto rozhodnutí.

„České republice hrozí za nesplnění smluvních závazků s EU, že přijde o část evropských dotací na ochranu přírody a některé dopravní stavby, navíc bude platit pokutu ve výši 10 000 EUR denně. Ustupovat snahám o splavnění Labe výstavbou jezů v době, kdy vody enormně ubývá a koryto řeky bývá velice často na minimálním stavu vody, považuji za neuvěřitelné pochybení ministra Brabce, podobné nedávnému rozhodnutí o prolomení těžebních limitů hnědého uhlí v Ústeckém kraji,“ říká Daniel Pitek, člen předsednictva SZ a soukromý zemědělec z Ústeckého kraje.

Jenda Žáček
tiskový mluvčí Strany zelených