Daniel Pitek obdržel Cenu Josefa Vavrouška

Daniel Pitek obdržel v červnu 2016 Cenu Josefa Vavrouška za výjimečný počin ve prospěch udržitelného způsobu života a životního prostředí. Toto ocenění uděluje každoročně Nadace Partnerství. Je spjato se jménem předního českého ekologa, ministra životního prostředí ČSFR Josefa Vavrouška, který v roce 1995 tragicky zahynul při pádu laviny.

“Pokud si člověk uvědomí, že není vládcem a pánem této země a přírody, ale jednou její součástí, a začne se podle toho chovat, tak se mu bude žít lépe. Každý můžeme přispět k proměně smýšlení lidí a nepotřebujeme k tomu velké vzdělání nebo výjimečný talent, stačí jen chtít a udělat konkrétní čin ve prospěch celku,” uvedl k ocenění Daniel Pitek.

Na čerstvém držiteli Ceny Josefa Vavrouška je podle jeho kolegů výrazná především jeho činorodost a právě ochota pracovat ve prospěch celku. Než aby si v klidu užíval vydělaných peněz, postupně nakoupil stovky hektarů zemědělské půdy a začal na ní vysazovat zaniklé ovocné sady, obnovovat vykácené remízky, zakládat mokřady, tůně a rybníky. Kromě obchodování se dřevem a sádrokartonem provozuje ekologické zemědělství, založil jelení farmu, chová ovce a koně. Úspěšně bojoval proti plánům developerů zastavit satelitním městečkem pole pod Milešovem, nyní se angažuje hlavně v boji s mysliveckou lobby a hájí zájmy drobných vlastníků zemědělské a lesní půdy.

Více se o veřejně prospěšných aktivitách Daniela Pitka nejen v Českém Středohoří můžete dozvědět z reportáže pořadu Nedej se: Sedlák pod Milešovkou z roku 2015.