Rozhovor s právníkem roku a předsedou ostravských zelených Jiřím Klegou

Právník roku a předseda ostravských zelených Jiří Klega v rozhovoru pro Moravskoslezský deník mluví o tom, jak se dostal k advokacii a jak svoje schopnosti využívá pro pomoc potřebným. Podle Klegy lze investovat čas lukrativněji, ale nemusí to vždy znamenat šťastnější investici. Přečtěte si celý rozhovor!

Je jediným ostravským advokátem, který letos získal titul Právník roku 2015, a to navíc v kategorii pro bono, tedy za poskytování bezplatné právní pomoci jako služby veřejnosti. Řeč je o advokátovi Jiřím Klegovi z kanceláře Jakovidis, Klega, Partners. „Kategorie pro bono oceňuje lidskou přirozenost v podobě pomoci poškozeným, kteří ji potřebují,“ řekl mimo jiné v rozhovoru pro Deník třiatřicetiletý Jiří Klega.

* Co pro vás získání ocenění v soutěži Právník roku znamená?

Mám z něj radost. Je to cena trochu zvláštní, jelikož na rozdíl od ostatních kategorií, které oceňují určitou výjimečnost, úspěch či schopnosti, kategorie pro bono oceňuje lidskou přirozenost v podobě pomoci poškozeným, kteří pomoc potřebují.

* K vašemu vítězství v soutěži přispěl příběh staršího muže, kterému léta nezištně pomáháte. Kdy příběh začal?

Už během mé koncipientury. Věděl jsem, že nemá peníze na právní služby, ale nechejte člověka, kterého nezákonně připravili o byt a trpí mentální retardací, v nouzi na ulici. Věřil jsem, že soudní spory může vyhrát, ale sám to nedokáže. Navíc zkušenému právníkovi to zase tolik času nezabere. Soudy se táhly, policie se snažila věc opakovaně odkládat, ale nakonec jsme dosáhli svého i za pomoci kolegů.

* Měl případ dobrý konec?

Byt mu sice vrátili zničený, ale v rámci trestního řízení jsme dosáhli v rámci narovnání na prostředky k jeho částečné opravě. Bohužel se dál táhnou související soudní spory. Nicméně z něj opadl strach a získal opět smysl života. Pomohli jsme mu najít práci a občas nám vypomáhá s údržbou parkoviště a zahrady u kanceláře, takže dnes vlastně pomáhá on nám.

* Jsou pro bono aktivity časově náročné, jak to zvládáte?

Ano, jsou. Zatím se však čas i síla najdou. Vždy je to otázka priorit. Investovat čas lukrativněji lze, ale nemusí to vždy znamenat šťastnější investici. Nejsme však charita. Osobně mám pro tyto služby vyčleněný určitý čas a prostředky, takže musíme mnohdy vybírat, komu pomoci a koho odmítnout.

* Když se vám podaří takto pomoci, je to dobrý pocit?

Je to fajn. Často je to spíše pocit úlevy, protože vedete boj nejen s protistranou, ale třeba v trestním řízení také s laxním přístupem státní moci, což vysiluje. Proto mi dnes nad stolem visí kopie obrazu Dona Quijota od Pabla Picassa, kterou mi během studií ukazoval ve své pracovně na Ústavním soudě tehdejší ústavní soudce a profesor Pavel Holländer. Ten mluví za vše.

* Probrali jsme aktuální úspěchy i váš postoj k pro bono aktivitám, zajímalo by mě však, jak jste se k právničině vůbec dostal.

Pro studium práv jsem se rozhodl na Matičním gymnáziu, původně jsem chtěl studovat architekturu, ovlivněn v mládí finskou architekturou z fotek, které vozil domů otec, který tehdy pracoval ve Finsku. Flákal jsem ale matematiku a zajímal se spíše o humanitní obory. Stejně bych nebyl dobrý architekt (smích). Vystudoval jsem Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Koncipientskou praxi jsem vykonával ve dvou advokátních kancelářích, každá byla zaměřená na jiné právo. Což bylo pro praxi celkem výhodné. Už během koncipientury jsem věděl, že s kamarádem Filipem Jakovidisem založíme společnou advokátní kancelář.

* Podařilo se vám tento sen naplnit?

Ano. Složil jsem advokátní zkoušky u komory a založil s kolegy advokátní kancelář Jakovidis, Klega, Partners, která má dnes tři pobočky. V Ostravě, Rychvaldě a Praze. S Filipem jsme měli stejnou vizi a ta trvá dodnes. Navíc neumím být zaměstnancem, ztratil bych energii, kterou mi dává nezávislost a možnost něco budovat. Dnes v kanceláři pracuje také můj bratr, advokát Pavel Klega, a celkem je nás osm.

* Zbývá vám čas na další aktivity?

Vedle advokacie ještě pravidelně přednáším na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Také se jako její člen podílím na aktivitách neziskovky – obecně prospěšné společnosti Čisté nebe, kde se snažíme o zlepšení stavu ovzduší v Ostravě a okolí. V současné době se třeba koná v kulturním centru Cooltour výstava a program, který organizujeme společně se švédskou ambasádou, s níž jsem v kontaktu.

* Co vaše koníčky?

Ve volném čase jsem buď na horách s přítelkyní a kamarády, lezeme po skalách, sem tam na čtyřtisícovky, jezdíme na kole, na lyžích nebo klábosím s kamarády u pivka, nejčastěji v Sádrovém Ježkovi, kde naše kancelář občas pořádá veřejné debaty na různá aktuální témata, a daří se nám občas nalákat opravdu zajímavé osobnosti. No a kromě toho se ještě věnuji politice. Jsem předsedou Strany zelených v Ostravě, byl jsem dvě období zastupitel ve Vratimově, ale pak jsem se přestěhoval do Ostravy a štafetu předal. Budu ale kandidovat v krajských volbách a pak asi také v komunálních v Ostravě. Přestože se tu občas nedá dýchat, Ostravu mám hodně rád. Stejně tak lidi tady. Proto také rádi podporujeme některé místní projekty, ať už je to třeba PechaKucha Night nebo Meat Design Ostrava, a máme z jejich úspěchu velkou radost.

VIZITKA

JIŘÍ KLEGA se narodil 13. března 1982, vystudoval Matiční gymnázium v Ostravě a po té absolvoval práva na Karlově univerzitě. Jeho oborem je převážně obchodní a trestní právo, část jeho klientely tvoří korejské a zahraniční společnosti. Často však řeší také náhradu škody či újmy, ať už v souvislosti s dopravními nehodami, lékařskou péčí a podobně. Také se podílel na přípravě legislativních návrhů v oblasti práv cizinců. Vedle advokátní praxe přednáší na univerzitě a věnuje se neziskovým aktivitám pro Čisté nebe, kde se společně s kolegy snaží bojovat za zlepšení kvality ovzduší v regionu. Současně je také ostravským předsedou Strany zelených.

Rozhovor vyšel 15. února 2016 v Moravskoslezském deníku.