Platforma Svobodu médiím navrhuje novelu zákona o Českém rozhlase a České televizi. Změny se týkají především způsobu sestavování mediálních rad, nastavení vnitřní kontroly a nově navrženého schvalování a kontroly rozpočtů a rozpočtových změn. Cílem je také nalézt efektivní způsob posílení reprezentace veřejnosti a zvýšení jejího zastoupení v Radách provozovatelů veřejnoprávního vysílání. Tuto iniciativu podporují Zelení.

„Navrhovaný způsob sestavování rad nevyhovuje politikům, protože omezuje jejich vliv v televizi i rozhlase. Větší kontrola rozpočtů zase vadí ředitelům obou institucí, neboť umožňuje těmto nezávislejším radám na tyto veřejné rozpočty dohlížet. Obojí je ale správné. Veřejnoprávní média potřebujeme. Právě v éře, kdy ta soukromá vlastní na politické strany napojená ekonomická moc nebo přímo politici, jejich úloha roste, proto musí růst i jejich nezávislá kontrola,“ shrnuje předseda Zelených Matěj Stropnický.

„Nastavení systému vnitřní kontroly a změna modelu sestavování mediálních rad by přineslo kvalitnější fungování obou médií – to považujeme za zásadní pro zachování jejich nezávislosti. Uvědomujeme, že role veřejnoprávních médií je naprosto klíčová. Musí být spolehlivou oporou solidního a pravdivého informování veřejnosti,“ dodává Milena Bartlová, členka zeleného týmu stínování vlády pro oblast kultury.

Hlavním cílem novely, kterou si osvojili poslanci v čele s bývalým novinářem Martinem Komárkem a která nyní leží v Poslanecké sněmovně, je posílit nezávislost České televize a Českého rozhlasu na politických stranách. Z toho důvodu by kandidáty na členy obou rad by proto mělo navrhovat 22 nevládních organizací. Cílem je naopak zvýšit veřejnou kontrolu nad hospodařením obou institucí. Zároveň nový návrh zdůrazňuje neslučitelnost s řídící funkcí ve veřejné správě a zakazuje angažovanost členů Rady v politických stranách či funkcích.