Zelení senátoři chtějí vyšší pokuty za nepovolený vjezd na železniční přejezd

Zelení senátoři navrhují desetinásobně zvýšit pokuty za nezákonný vjezd vozidel na železniční přejezd. Řidičům, kteří vjedou na železniční přejezd v době, kdy bliká červené světlo a zní zvuková výstraha, v současnosti hrozí pokuty jen do výše 5 000 korun. Podle šestice senátorů zvolených za SZ taková pokuta neodpovídá nebezpečnosti tohoto jednání. Připravili proto pozměňovací návrh k novele zákona o silničním provozu, podle kterého by řidič mohl dostat pokutu až 50 000 korun. Zákonem se má ve středu zabývat plénum Senátu.

“Dosavadní zařazení přestupku v podobě vjezdu na železniční přejezd v případech, kdy je to zakázáno, do druhé nejnižší kategorie pokut neodpovídá stupni nebezpečnosti takového jednání. Takový řidič-hazardér svým jednáním způsobuje situaci, která má jen krůček ke smrtelné nehodě, jaká se stala loni v létě na železničním přejezdu ve Studénce,” říká hlavní iniciátor pozměňovacího návrhu, senátor Václav Hampl (za SZ).

Drážní inspekce zaznamenala v poslední letech vysoký počet smrtelných nehod na železničních přejezdech. V drtivé většině jsou viníky řidiči, kteří vjedou na přejezd v době, kdy je to zakázáno (bliká červené světlo, zní zvuková výstraha). Pokud tito řidiči nezpůsobí nehodu, může jim hrozit jen pokuta do 5 000 korun ačkoliv vystavují smrtelnému riziku jak sebe, tak cestující na železnici i strojvedoucí.

Podle Drážní inspekce narostl počet “nejzávažnějších mimořádných událostí, jež jsou zákonem o dráhách označovány jako závažná nehoda. Těch bylo v roce 2015 celkem 14, což je dvojnásobek roku 2014,” uvedla Inspekce.

Jenda Žáček
tiskový mluvčí Strany zelených