Zelení si na víkendovém sjezdu zvolí nové vedení

Strana zelených si o víkendu zvolí nové vedení. Do čela sedmičlenného předsednictva bude volit muže a ženu (předsedu a 1. místopředsedu), kteří společně s dalšími členy předsednictva budou mít dvouletý mandát.

Kandidaturu na post předsedy oznámili Matěj Stropnický, Jan Šlechta a Petr Štěpánek. Pokud se na sjezdu neobjeví další kandidátka na předsedkyni, musí se 1. místopředsedkyní stát žena. Na tu zatím kandidují Monika Horáková a Irena Moudrá Wünschová. Kandidáti Michal Berg a Petr Kutílek by v takovém případě kandidovali na post dalšího místopředsedy.

Musíme znovu vyvolat silné emoce, brát se přesvědčivě za problémy, které trápí nejen nás a naše přátele, ale i lidi, s nimiž nás nespojuje stejný životní styl, práce, zájmy, často ani všechny hodnoty. I u těchto ‚jiných‘ lidí (jiných, než jsme my sami), musíme umět vyvolat očekávání, že je budeme umět zastupovat, že budeme právě my nejlépe hájit jejich zájmy,” uvádí Matěj Stropnický.

“Již nevystačíme s klasickým paradigmatem ‘Mysli globálně, jednej lokálně’, ale musíme jít více do tvaru písmene T, tedy do šířky i do hloubky, a paradigma zahustit na: Mysli globálně i lokálně, jednej lokálně i globálně,” uvádí Jan Šlechta.

V uplynulém nevolebním roce se strana zabývala především přípravou programu strany a změnou stanov. Hlavním cílem nového vedení bude obrátit toto úsilí vně strany směrem k voličům. První rok bude úkolem předsednictva zejména poskytnout zázemí krajům pro úspěch v krajských a senátních volbách,” uvádí Petr Štěpánek.

Sjezd zelení zahájí vystoupeními hostů. Mezi nimi má být například bývalý předseda SZ a programový ředitel Greenpeace pro Středozemí a Blízký východ Jan Beránek či europoslanec a spolupředseda European Green Party Reinhard Butikhofer. Následně vystoupí zástupci dalších politických stran: místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola, místopředsedkyně STAN Věra Kovářová a předseda Pirátské strany Lukáš Černohorský.

Kromě vedení bude na 250 delegátů volit také ombudsmana SZ či revizní orgány strany. SZ jako strana s titulem Strana otevřená ženám pořádá předvolební debatu s kandidátkami do předsednictva, která proběhne v 21. ledna v Brně. Sjezd bude tradičně možné sledovat on-line. Profily kandidátů a kandidátek na předsedu a místopředsedu, stejně jako jména dalších kandidátů najdete níže.

Jenda Žáček
tiskový mluvčí Strany zelených

Profily kandidátek a kandidátů

předseda / místopředseda

Matěj Stropnický (*1983)

člen předsednictva SZ, bývalý náměstek primátorky hlavního města pro územní rozvoj a bývalý místostarosta Prahy 3 pro oblast bydlení a kultury

Studoval v Lisabonu a Římě, absolvoval žurnalistiku a mezinárodní teritoriální studia, má doktorát z mediálních studií. V letech 2003 až 2009 pracoval v Literárních novinách postupně jako přispěvatel, asistent šéfredaktora, redaktor a editor.

V roce 2009 spoluzaložil občanské sdružení Žižkov (nejen) sobě usilující o spravedlivou privatizaci bytů. Dalo i název koalici, se kterou pak v letech 2010 i 2014 úspěšně kandidoval do zastupitelstva Prahy 3. Spoluzaložil sdružení Tady není developerovo, které se úspěšně angažovalo ve věci záchrany Nákladového nádraží Žižkov.

Jan Šlechta (*1959)

literát a horolezec, člen Svazu bojovníků za svobodu

Vystudoval obor Elektronické počítače a jejich operační a datový software. Působil jako středoškolský učitel a na katedře číslicového návrhu Fakulty informačních technologií ČVUT.

Jako horolezec má za sebou mimo jiné výstupy na Chan-Tengri (7 010 m n. m.), Huascarán (6 874 m n. m.) a Island Peak (6 182 m n. m.).

Petr Štěpánek (*1965)

1. místopředseda SZ, starosta Prahy 4 a předseda klubu zastupitelů v zastupitelstvu hlavního města

Studoval přírodní vědy, disertaci obhájil v Akademii věd ČR. Založil a deset let vedl protikorupční spolek Oživení a spoluzakládal Automat. Před listopadem 1989 byl aktivní v undergroundové Ekologické společnosti. V devadesátých letech pracoval jako mluvčí Ministerstva životního prostředí.

Mezi roky 2006 a 2009 byl radním hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí, energetiky a cyklodopravy. Za svého působení prosadil výsadbu nových lesů, modernizaci odpadového hospodářství a výstavbu nových cyklostezek. Sám je nadšeným propagátorem cyklistiky nejen v Praze, kolo používá i k pracovním cestám.

1. místopředseda / 1. místopředsedkyně

Monika Horáková (*1983)

zastupitelka Prahy 2 a členka rady krajské organizace SZ v Praze, novinářka, překladatelka a aktivistka

V letech 2006 až 2009 pracovala v kanceláři poslankyně za SZ Kateřiny Jacques. Je vedoucí Kulturní a mediální odborné sekce SZ. Překládá zejména vzpomínky německy mluvících obyvatel na život v Československu do roku 1945. Je rovněž propagátorkou guerilla gardeningu a komunitního zahradničení. Loni na podzim stála za iniciativou Hlavák, kdy dobrovolníci pomáhali uprchlíkům projíždějícím Prahou.

Irena Moudrá Wünschová (*1957)

členka republikové rady SZ a zastupitelka v Ústí nad Labem

Působí jako lékařka v Krajské nemocnici v Ústí nad Labem. Pracuje rovněž pro Mobilní domácí hospic v Ústí nad Labem a Hospic Sv. Štěpána v Litoměřicích. V občanské a politické práci se věnovala otázkám spojeným s problematikou území bývalého pohraničí, těžce poničeného ekologickou, sociální a ideovou devastací. Je jednou ze zakládajících členek iniciativy V Ústí neonacisty nechceme, podílela se na vzniku iniciativy Ústím na kole. Aktivně se účastní projektů Fóra 50 %.

Michal Berg (*1980)

člen předsednictva SZ, zastupitel Vsetína a podnikatel

Michal Berg vystudoval obor audiovizuální reklama a obor ekonomie a podnikání. Kromě vlastního podnikání působil jako sportovní novinář, tiskový mluvčí a media manager české hokejové reprezentace i jako lektor využívání sociálních sítí pro neziskovky i byznys. V posledních letech se věnuje občanskému aktivismu, založil web www.pomocuprchlikum.cz a vedl tým mezinárodních koordinátorů dobrovolné pomoci. Stál u vzniku Mezinárodního týmu SZ, který má na starosti mezinárodní kontakty a výměnu zkušeností pro zelené politiky a političky.

Petr Kutílek (*1976)

zastupitel Prahy 4 a ředitel organizace Pro bono aliance

Petr Kutílek vystudoval politologii na Central European University v Budapešti a management pro veřejnou správu na New York University. Působí v organizaci Pro bono aliance, která sdružuje právníky usilující o zvýšení účinnosti právního systému při ochraně lidských práv, veřejného zájmu a dalších důležitých hodnot. Několik let pracoval v poradenských firmách, zkušenosti má i z neziskového sektoru. V Respekt institutu inicioval projekty zabývající se korupcí ve veřejném sektoru. Inicioval mimo jiné petici Praha 4 bez hazardu.

členové / členky předsednictva

Mária Maggie Dokupilová

Hana Veronika Konvalinková

Tomáš Křemen

Daniel Pitek

Lukáš Tůma

Jan Trnka

Helena Vařejková

Matouš Vencálek

Návrh programu

Definitivní podoba programu bude schválena v sobotu dopoledne sjezdem.

SOBOTA 23. ledna 2016

Zahájení (10.00 – 12.30 hod.)

– Zahájení sjezdu
– Volba pracovních orgánů sjezdu, Schválení programu sjezdu, Schválení Jednacího řádu sjezdu
– Vystoupení hostů (cca 11:15)
– Aktuální politická situace

Zprávy o činnosti ústředních orgánů SZ (13.30 – 15.00 hod.)Volba Předsednictva SZ (15.00 – 23.00 hod.)

NEDĚLE 24. ledna 2016

Volba Ústřední revizní komise (8.30 – 13.30 hod.)

Volba ombudsmana/ombudsmanky SZ (13.30 – 15.30 hod.)