Matěj absolvoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy, kde získal i titul PhDr. Pracoval jako novinář a zároveň vstoupil aktivně do politiky. Na Praze 3 byl v zastupitelstvu tvrdou opozicí vůči kmotrovské ODS a stál i u zrodu občanských spolků Žižkov (nejen) sobě a Tady není developerovo. Spolu s přáteli zachránil Nákladové nádraží Žižkov: bylo prohlášeno kulturní památkou a dnes slouží k pořádání kulturních akcí. V letech 2012-14 působil na Praze 3 jako místostarosta pro bydlení a kulturu, od roku 2014 byl náměstkem pražské primátorky pro územní rozvoj. V pozici náměstka čelil nevybíravým útokům developerů, protože ukončil kšeftování s územním plánem. Od ledna 2016 je předsedou Zelených. Na magistrátu nyní pracuje ve funkci předsedy Výboru pro dopravu.

Ze zkušeností, z četby a z mého celoživotního zkoumání okolí jsem pochopil, že zelená politika je tou nejúplnější odpovědí na problémy tohoto světa.

Matěj dělal při škole různé brigády. Mimo jiné zametal ulice a docela si to užíval. „Sice se u téhle práce na můj vkus dost pauzíruje, ale když se pak jelo, tak jsem zametal opravdu poctivě. Hrozně mě totiž bavilo, jak vidím tu čistou ulici za sebou. Celkově mám rád dávání věcí do pořádku, v bytě, při úklidu ulice nebo na zahradě, musí být ale opravdu načisto, ne jen tak ošolichaná,“ okomentoval to Matěj. A vidět za sebou čistou práci ho těší dodnes – i v politice.

Kandidují za nás

Chceme Česko moderní, zdravější a spravedlivější. Bez vás to ale nedáme. Přidejte se.

Podpořím zelené darem Přidám se k Zeleným