Šádí Shanaáh

Jeho příběh

Šádí Shanaáh se narodil v Praze jako syn Češky a Palestince. Do první a druhé třídy základní školy chodil v palestinském uprchlickém táboře v Jordánsku. Na osmiletém Gymnáziu Jana Keplera v Praze maturoval v roce 2002, poté studoval mezinárodní vztahy na Richmond American International University v Londýně a bakalářský titul získal na State University of New York, Empire State College (pražská pobočka) v roce 2006. Svá studia prozatím završil na University of Cambridge, kde získal titul Master of Philosophy v oboru Současná evropská studia.

Zkušenosti s politickou a diplomatickou prací nasbíral Šádí Shanaáh mimo jiné během stáží v Senátu ČR a na Ministerstvu zahraničí a práce pro Evropskou komisi. Od března 2008 pracoval jako poradce pro evropské a zahraniční záležitosti ministra školství Ondřeje Lišky. Od roku 2011 koordinuje projekt Česko hledá budoucnost. Poslední dva roky také pracuje jako programový koordinátor v nadaci Heinrich-Böll-Stiftung. Založil nevládní organizaci Insaan: Česko-arabské centrum kulturního dialogu. Přednáší moderní dějiny Blízkého východu a Izraelsko-palestinský konflikt na Anglo-American University in Prague. Pravidelně komentuje situaci na Blízkém východě v českých médiích a přispívá do různých knih a periodik na stejné téma.

Od narození vychovávaný v nesnadných podmínkách, avšak v láskyplném prostředí, vypěstoval si silný instinkt pro spravedlnost, solidaritu, upřímnost a nenásilí. Šádí Shanaáh si myslí, že by slušní lidé neměli rezignovat na politické aktivity a omezit se pouze na kritiku, a proto se rozhodl sám politicky angažovat. Strana zelených pro něj skýtá velký příslib pro čistší a věcnější politiku a pro napravení reputace politiků a političek v České republice.

Kromě češtiny se dorozumí anglicky, německy, francouzsky a arabsky. Je čerstvě ženatý s občankou Ruské federace, svatbu měli v anglikánském kostele v Cambridge, byť je jeho manželka pravoslavného vyznání, jeho tatínek muslim a maminka katolička.

3x Proč volit Šádího Shanaáha?

• Prosadím zvýšení investic do vzdělávání, vědy, výzkumu, kultury a vytváření nových smyslupných pracovních míst.
  • Budu hájit otevřenou, solidární a společensky liberální Evropu.
  • Sblížím a posílím sociální standardy v Evropě, abychom vedli důstojný a kvalitní život.

Další kandidáti

Celá kandidátka Strany zelených do Evropských voleb