Spolupředseda Zelených Michal Berg vystoupil 17. listopadu 2023 na demonstraci, která požadovala spravedlivé vyšetření otravy řeky Bečvy. Zde je jeho proslov:

Dnes je 17. listopadu, důležité datum v naší historii. Mně osobně bylo ve dnech Sametové revoluce jen devět let. O to větší závazek dnes cítím vůči všem, kteří se za demokracii postavili už tenkrát. A to nejen těm, kdo se objevili v průvodu 17. listopadu v Praze. Ale taky těm, kdo prokázali obrovskou odvahu už několik dní před tím v severočeských Teplicích. Právě tam proběhly demonstrace, na kterých lidé upozorňovali na to, že se v Severních Čechách nedá dýchat, máme zničenou krajinu a vůbec na všechno, co komunisté napáchali na životním prostředí.

A právě kvůli závazku i k těmto lidem jsem tady. Někteří lidé v roce 1989 možná nevěděli, co po přesně konci komunistického režimu chtějí. Určitě ale věděli, co nechtějí – a kromě všemožných zákazů, ústrků a utrpení nechtěli, aby dál fungovala dvojí spravedlnost. Jedna pro běžné lidi, a jedna pro ty mocné tam nahoře.

Svobodná a demokratická společnost se totiž vedle toho, že můžeme cestovat, volit ve volbách nebo říkat vlastní názory pozná také podle toho, že v ní spravedlnost dosáhne na každého – na běžné občany stejně jako na velké ryby tam nahoře.

A asi se mnou budete souhlasit, že v kauze Bečva přesně o těchto „velkých rybách“ máme všichni pochybnosti. Že se bezmocně, skoro jako otrávené ryby v Bečvě, koukáme na to, jak velké ryby spravedlnosti unikají.

Všichni jsme čekali, že s novou vládou se té spravedlnosti dočkáme – ostatně jsme to tady slyšeli na předchozích demonstracích od mnohých zástupců nyní vládních stran. To se tak úplně nestalo.

Proto jsme zase tady. Všichni máte možnost podepsat výzvu konkrétním politikům na www.becvanevysumi.cz. Já bych se z těch požadavků nejvíce zaměřil na ten, který vyzývá k znovuobnovení parlamentní vyšetřovací komise. Proč? Minulá komise, která byla zřízena ještě za předchozí vlády, odvedla kus dobré práce a i díky ní víme hodně z toho, co při otravě Bečvy nefungovalo. Ale jak komise ve své závěreční zprávě sama píše, „rozhodla se nezahrnout prošetření orgánů činných v trestním řízení, neboť by mohla ovlivnit jeho výsledky“ – jinak řečeno, postup policie a jejího vyšetřování nikdo nezkoumal.

To se musí změnit. Ostatně sama komise píše, že pokud „postup orgánů činných v trestním řízení zakládal pochybnosti, tak doporučuje zřízení obdobné vyšetřovací komise v novém volebním období“. Jsem si stoprocentně jistý, že tato podmínka je splněna.

Někdo si možná řekne, hm, co taková komise zmůže. Třeba nic nezjistí. Ale já jsem přesvědčen, že je naší povinností tlačit na to, aby se udělaly všechny možné kroky, které povedou ke spravedlnosti. A když říkám všechny, tak opravdu všechny. Protože i to je odkaz 17. listopadu. Nikdy ten boj o demokracii, svobodu a i spravedlnost nevzdat. Nikdy nepřestat na ty „velké ryby“ tlačit a chtít po nich dělat to, co je jejich povinností. Protože demokracie nikdy nekončí, nikdy není hotovo. Protože za svobodu, spravedlnost a demokracii jsme zodpovědni každý z nás, každý den. Myslete na to. Díky.