Studie  think-tanku IDEA, fungující při Národohospodářském ústavu Akademie věd, hodnotila programy dvanácti politických uskupení v oblasti rodinné politiky. Ženy mají po návratu z mateřské dovolené daleko nižší mzdy než muži. Většina kandidujících stran, na to však ve svých volebních programech zapomíná.

„Češky si vybírají jednu z nejdelších rodičovských dovolených a ženy s pracujícími manžely čelí velmi vysokým efektivním daňovým sazbám. Po návratu na trh práce pak mají mnohem nižší mzdy než muži. Problému rozdílných platů se však věnují jen Zelení,“ řekla autorka studie Klára Kalíšková.

,,Většina zkoumaných programů úplně opomíjí téma zapojení otců do péče o dítě. Z celkového počtu lidí na rodičovské dovolené v Česku muži tvoří pouze dvě procenta, což je pod evropským průměrem, který činí deset procent. Pouze Zelení zapojení obou rodičů do výchovy podporují jako jeden z hlavních úkolů rodinné politiky. Chtějí ho dosáhnout pomocí finančního zvýhodnění střídání na rodičovské dovolené, podporou aktivního otcovství a zavedením otcovské dovolené,“ zmiňuje Kalíšková.

Studie zároveň ukázala, že Zelení se jako jedna z mála stran věnuje efektivnímu zdanění žen, které by matkám pomohlo při návratu na trh práce. Zelení ve svém programu také nezapomínají na vytváření částečných pracovních úvazků, nebo pružnou pracovní dobu. Zároveň jsou Zelení jediní, kteří řeší otázku, kdo rozšíření kapacit školek zaplatí a pro jak staré děti by měla být péče zajištěna.

Zelení již po několikáté získali ocenění za nejlepší program.