Na Letenské pláni se včera uskutečnila nejmenší politická demonstrace v dějinách České republiky. Shromáždilo se několik sněhuláků zdecimovaných klimatickou krizí, aby vyjádřili své rozhořčení na vládu ČR za laxnost a nečinnost v otázce ochrany klimatu.

Na demonstraci nikdo nepromluvil, neboť podle mlčícího mluvčího sněhuláků již nestačí slova, ale je třeba jednat. Hesla na transparentech ale zněla jasně a vedle pochopitelné výzvy “Nenechte nás roztát!” odkazovala na aktuální klimatickou zprávu vědeckého panelu IPCC. Ta mluví o nutnosti urgentních kroků pro odvrácení nejzávažnějších dopadů změn klimatu.

Demonstrace se později přesunula ke zdroji nečinnosti – před Úřad vlády. Zde byli za spalujícího slunce někteří z demonstrujících legitimováni policií, přestože demonstrace byla pokojná. Právě apel na vládu, aby nebrala klimatickou změnu s ledovým klidem, jako to dělá doposud, byl jedním z cílů demonstrace.

Tu uspořádali sněhuláci za podpory Strany zelených. “Dneska to jsou sněhuláci, komu jde při stále rostoucích teplotách o život. Zítra to ale budeme my všichni. A právě nečinnost vlády ve věci ochrany klimatu z nás všech dělá takové sněhuláky,” uvedla k demonstraci sněhuláků lídryně Zelených Magdalena Davis.

Demonstrující sněhuláci se na závěr demonstrace pokojně rozpustili. Zelení ale na jejich odkaz nezapomínají. “Vláda se k ochraně klimatu staví s ledovým klidem. Přitom jde o nejzávažnější problém dneška, který vyžaduje urgentní kroky. Jako Zelení stojíme nejen na straně sněhuláků, ale i všech občanů Česka, kterých se změny klimatu dotýkají už nyní, nebo budou v brzké budoucnosti. Jako jediní máme klima a životní prostředí na prvním místě,” dodává Magdalena Davis.

Zelený program pro řešení klimatické krize: https://www.zeleni2021.cz/klimaticka-zmena

Přejít na volební web