V důsledku koronakrize byly uzavřeny hranice mezi Českem, Německem a Polskem. Doposud trvají omezení, která znesnadňují život mnoha tisícům lidí. Zelení ze Saska iniciovali otevřený dopis, v němž zástupci občanské společnosti i politiky z Německa, České republiky a Polska vyzývají příslušné vlády, aby okamžitě a natrvalo otevřely hranice. Čeští i polští Zelení se k této výzvě přidali.

Anna Cavazzini, saská europoslankyně za Zelené, vysvětluje důvod dopisu: „Lidé musí mít možnost cestovat, pracovat, žít, proto musíme obnovit každodenní běžný život napříč těmito evropskými hranicemi. Chceme, aby se každodenní překračování hranice bez omezení stalo opět samozřejmostí.“

K podpisu se přidala i spolupředsednická dvojice českých Zelených Magdalena Davis a Michal Berg. „Situace je na všech stranách těchto hranic již srovnatelná, omezení tak již nemají opodstatnění. Lidé mají tisíce důvodu, proč každodenně překračují hranice, a současná omezení jim znepříjemňují život. Za poslední roky jsme si zvykli, že náš domov nekončí na hranicích, ale lidé mají práci, vztahy nebo zájmy i v sousedních zemích,“ komentoval situaci Michal Berg.

K otevřenému dopisu se přidali politici a političky napříč spektrem – podpořili jej také senátoři Petr Orel, Václav Láska a Václav Hampl.

Celý text dopisu v češtině najdete zde.