Petr Doubravský

Jmenuji se Petr Doubravský a od svých 15 jsem aktivní v ekologickém hnutí. Chci rychlé a spravedlivé řešení klimatické krize, konec těžby a spalování uhlí a přechod na čisté zdroje energie, během kterého nezapomeneme na životy a potřeby běžných lidí.

Petr Doubravský

Ekologický aktvista | 22 let | 2. místo na kandidátce

Před necelými 5 lety vyšli tisíce mladých lidí po celém světě, i v České republice do ulic s požadavkem na rychlé a spravedlivé řešení klimatické krize. Od chvíle, kdy jsem spoluzakládal hnutí Fridays For Future, se nám toho povedlo v Česku i v Evropě hodně. Vláda slíbila skončit s těžbou a spalováním uhlí do roku 2033, v rámci EU jsme přijali ambiciózní klimatické cíle. Teď ale potřebujeme, aby klimatická politika nezůstala jen u slibů. V roce 2019 jsme poslouchali, že se máme uklidnit, že máme zůstat ve škole, že máme počkat, až budeme dospělí. A ten čas teď přišel. Moje generace v příštích volbách do evropského parlamentu může nejen volit, ale i kandidovat. V české politice chybí hlas mladých lidí. Je na čase to napravit.

Evropský parlament a evropská komise, které vzejdu z těchto voleb, bude tou poslední, jejíž politika může udržet globální oteplení pod hranicí 1,5°C. Mezitím, co lidé po celé Evropě usilují o spravedlivá řešení klimatické krize, fosilní průmysl utrácí miliardy za lobbování politiků a političek v Bruselu. Je na čase postavit se bruselské fosilní lobby.

Klíčovou prioritou Zelených je snížení emisí, ale ne za každou cenu. Budeme prosazovat takovou ekologickou modernizaci ekonomiky, která povede nejen ke snížení emisí, ale také ke snížení nerovností a nespravedlností. Mnoho lidí dnes zcela pochopitelně cítí silné obavy z budoucnosti a změn které přinese. A pokud zelená opatření nerovnosti a sociální problémy nevyřeší, nemohou být dlouhodobě udržitelná.

Válka na Ukrajině ukázala, nakolik je odvětví energetiky klíčovým pro naší bezpečnost. Obnovitelné zdroje jsou energií svobody. Velkým výzvám jako je klimatická krize dokážeme čelit jedině společně. Pro její řešení potřebujeme spolupracovat napříč Evropou i světem. Potřebujeme, aby nám západní země více naslouchaly v našich potřebách. A potřebujeme lídry a lídryně, kteří je dokáží správně pojmenovávat.

Energetická krize přivedla tisíce domácností do energetické chudoby. A na druhé straně fosilním společnostem rostly zisky. Musíme zamezit tomu, aby se v budoucnu podobná situace opakovala. Ochrana klimatu, obnova krajiny, modernizace ekonomiky, čisté zdroje –⁠ to vše musí začínat u potřeb běžných lidí, rodin a domácnosti a ne velkého byznysu.

Klimatická krize představuje náročnou výzvu. Během pandemie i se začátkem války ale česká společnost ukázala, že dokáže čelit náročným výzvám a přispívat k jejich řešení. Věřím ve zdravý rozum lidí, ve vědecké poznatky i v základní potřebu člověka na sebezáchovu. Dobrá budoucnost je přeci cílem nás všech. Na budoucnosti záleží nejen mým vrstevníkům. Ale i těm starším, kteří chtějí dobrý život pro svoje děti, vnoučata nebo pravnoučata.

Pokud mě chcete podpořit do Evropského parlamentu, budu vděčný za váš finanční dar.

Nemůžete darovat kartou? Darujte převodem zde

Na celou kandidátku Zelených do Evropských voleb 2024