Pražští Zelení vítají rozhodnutí Rady hl. města Prahy o zřízení flexibilního mechanismu pro rychlé zavedení MHD zdarma jako dočasného opatření po dobu smogu. Pražané tak mají při dalším zhoršení smogové situace šanci na čistší vzduch v době špatných rozptylových podmínek.

„Děkuji radním za rychlou přípravu flexibilního mechanismu v zájmu čistšího vzduchu pro nás všechny. Auta v Praze mají významný vliv na smogovou situaci. Není přitom vždy nutné auty jezdit.  Řidiči mají nyní šanci využít bezplatně MHD a přispět tak k čistšímu vzduchu,“ komentuje rozhodnutí radních Ondřej Mirovský, předseda Strany zelených v Praze. „Bezplatná MHD je alternativou sobeckého využívání aut v době smogu,“ dodává Mirovský.

„Bezplatná MHD není ale vše. Je nutné také připravit nízkoemisní zónu a další zóny se sníženou maximální povolenou rychlostí aut na 30 km/h jako opatření proti tranzitu přes centrum, podpořit elektromobilitu a carsharing, podpořit také centrální zdroje tepla apod. Město nesmí zapomínat ani na čištění komunikací od prachu a dalšího znečištění a na výsadbu stromů v ulicích,“ doplňuje Petr Vilgus, místostarosta Prahy 8.

Zpráva vyšla na serveru EnviWeb.cz