Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo návrh aktualizace platových tarifů, tedy tzv. tabulkových platů, podle kterých jsou odměňováni státní zaměstnanci a zaměstnankyně – tedy například ve školství, zdravotnictví, sociálních službách či veřejné správě. Ačkoliv je chvályhodné, že dochází například k 9% nárůstu v platech pedagogických pracovníků a pracovnic, návrh ministerstva, stejně jako v minulých letech, připisuje mnohým zaměstnancům a zaměstnankyním tabulkový plat pod hranicí zákonem a vládními nařízeními stanovené minimální mzdy.

Od ledna příštího roku bude minimální mzda dosahovat 15 200 Kč, ale zaměstnanci v platovém stupni 1 platové třídy 1 přiznává tabulka plat ve výši 11 480 Kč, tedy bezmála čtyři tisíce korun pod minimální mzdou. Například v devátém stupni první platové třídy dosahuje plat výše 14 890 Kč, a na minimální mzdu nedosáhne ani zaměstnanec ve třetím stupni čtvrté platové třídy, jehož plat dosahuje 15 180 Kč. Stát tak stanovuje platy de facto v rozporu s vlastními pravidly a nařízeními.

„Je to zcela absurdní. Podle zákona je zaměstnavatel povinen plat alespoň do výše minimální mzdy dorovnat, takže zaměstnanci ve stupních a třídách pod touto hranicí nakonec na minimální mzdu dosáhnou, biti na tom však jsou nakonec oni i všichni ostatní,“ říká k tomu Matouš Vencálek, náš expert na vzdělávání a předseda jihomoravských Zelených.

„Hovořil jsem o tom s řadou ředitelů a ředitelek škol, kteří zaměstnávají například kuchaře a kuchařky ve školních jídelnách či školníky a školnice, jichž se to dotýká, a ti mi potvrdili, že jsou nuceni platy dorovnávat z prostředků, které by jinak mohli použít na osobní ohodnocení svých zaměstnanců a zaměstnankyň nad rámec jejich stanoveného platu. To je neudržitelné – první řádek platové tabulky má zkrátka začínat částkou odpovídající minimální mzdě a prostředky určené na osobní ohodnocení mají být použity na osobní ohodnocení. Pokračování stávající nesmyslné situace je nutné jednoznačně odmítnout,“ dodává Matouš Vencálek.