Lipsko (SRN), 17. září – Annalena Baerbock se v pátek v Lipsku setkala s vedením české Strany zelených. Šéfka německé strany podpořila české Zelené před volbami a vyjádřila naději, že v české vládě usednou lidé, kteří budou ctít evropské hodnoty a brát klimatickou krizi vážně.

Do voleb v obou zemích zbývá jen několik týdnů. V Německu mají Zelení dle posledních průzkumů preference kolem 17 % a mají velké šance usednout v budoucí spolkové vládě. V boji proti klimatické krizi potřebujeme celoevropské úsilí o ambiciózní klimatickou politiku, což samozřejmě vyžaduje koalici silných partnerů. Doufejme, že i v české vládě usednou lidé, kteří berou klimatickou krizi vážně,” řekla Annalena Baerbock, která v Lipsku vystoupila na jedné z finálních předvolebních akcí. Kandidátka na kancléřku se rovněž vyjádřila ke stavu demokracie v Česku: „Evropská unie je společenstvím hodnot, které položily základ míru a prosperity v Evropě. Vlády všech členských států musí tyto hodnoty respektovat a dodržovat. Doufáme, že tato vize Evropy převládne i při říjnovém hlasování českých občanů,” uvedla Baerbock.

Je mi velmi sympatická snaha českých Zelených o zvýšení rovnosti, podporu zapojení žen do politiky a řešení problémů, které se týkají zejména žen. Přeji Magdaleně Davis a českým Zeleným hodně úspěchů v nadcházejících volbách,” dodala Baerbock.

Lídryně českých Zelených Magdalena Davis se spolupředsedou Michalem Bergem na akci také promluvili k publiku. Silní Zelení v německé vládě pomohou nejen své zemi, ale i celé Evropě. Zásadní problémy dneška, jako je klimatická krize, se nezastaví na hranicích jednotlivých států a jejich řešení vyžaduje spolupráci. Jsme rádi, že máme s německými Zelenými velmi dobrou spolupráci a s nadějí přejeme Annaleně Baerbock úspěch ve volbách v příštím týdnu,” uvedla Magdalena Davis ve svém projevu.

Čeští a němečtí Zelení spolupracují pravidelně. Minulý týden například proběhla společná akce za ochranu přirozeného toku Labe, kterou spolupořádali Zelení ze Saska a Ústeckého kraje.