Ve čtvrtek 21.5. byla podepsána koaliční smlouva stran, které podporují obhajobu senátního mandátu senátora Václava Hampla. Zelení se spojili s KDU-ČSL, hnutím Senátor 21 a hnutím Praha sobě a společně podporují Václava Hampla jako nezávislého kandidáta v obvodě Praha 1 a 7. „Chci pokračovat v započaté mravenčí práci v Senátu, v hájení českých zájmů v Evropské unii a co možná nejaktivnější službě občanům,“ uvedl Václav Hampl u příležitosti oznámení své kandidatury. „Mám velkou radost, že jsem jako nestraník získal podporu široké koalice,“ dodal.

Zelení podpořili Václava Hampla spolu s KDU-ČSL již před šesti lety. „Oceňujeme, že pan Hampl při svém působení vždy prosazoval spolupráci a konsensus,“ komentovala pokračovaní společného projektu Magdalena Davis, spolupředsedkyně Zelených. „Jeho dosavadní práce v senátu je pro nás jasným znamením, že zde bude i nadále hájit hodnoty demokracie, spravedlnosti, svobody, ochrany životního prostředí a evropského směřování Česka,“ dodala.

Václav Hampl se ve své činnosti věnuje i problémům, které řeší Zelení, zejména v Praze. „Ty mohou být v některých ohledech pro zbytek republiky neviditelné. To se nám pomocí platformy pražských senátorů, spoluprací s komunálními politiky a s iniciativami občanů daří po malých krůčcích měnit. Velká část práce na problémech typu airbnb, overturismu nebo nedostupného bydlení nás ale čeká ještě odpracovat. Především se to týká jednání s poslanci, kteří návrhy změn často blokují.” říká Hampl, pro něhož budou problémy týkající se Prahy nadále prioritou a na červen chystá projednání stavby paralelní dráhy Letiště Václava Havla na půdě Senátu.

Zelení budou pro senátní volby podporovat společné kandidáty s demokratickými stranami i v dalších obvodech. Jejich jména budeme postupně oznamovat po podpisech koaličních smluv.

Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. je český fyziolog a vysokoškolský pedagog působící na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V letech 2006 až 2014 byl rektorem Univerzity Karlovy. Od roku 2014 je senátorem Parlamentu ČR za obvod č. 27 – Praha 1. Již třetí funkční období vykonává funkci předsedy Výboru pro záležitosti Evropské unie. V senátních volbách na podzim 2020 bude svůj mandát obhajovat jako koaliční kandidát Prahy Sobě, KDU-ČSL, Strany zelených a hnutí Senátor 21.