Slovenský ministr zemědělství a rozvoje venkova Ján Mičovský ukončil povolení hubit hraboše jedem STUTOX II. Stalo se tak po velké kritice ekologů a ochranářů. Slovensko je tak další země, která se vyslovila proti jedům v krajině. „Příklad ze Slovenska ukazuje, že má smysl se ozvat. Slovensko má nyní ministra zemědělství, kterému záleží na přírodě. Je nutné, aby český ministr zemědělství Toman udělal stejný krok,“ uvedla Magdalena Davis, spolupředsedkyně Zelených. Petici proti jedům v krajině podepsalo již přes 13 tisíc lidí.

Povolení, které slovenské ministerstvo původně vydalo, mělo platit do 30. června letošního roku a mělo umožnit plošné využívání jedu tam, kde je potvrzený výskyt hraboše polního. Po protestech, zejména organizace SOS Birdlife, ministr Mičovský povolení zrušil.

Rizikem je zejména to, že právě teď, v období hnízdění, mnohé ptačí druhy vyvádí mláďata a jsou velmi zranitelní. Otrávení hraboši se pak mohou podílet na otravě jejich predátorů a dalších částí potravního řetězce.

Zelení spolu se senátory Petrem Orlem a Přemyslem Rabasem spustili petici, která na problematiku jedů upozorňuje. Podepsalo ji již více než 13 tisíc lidí. Pokud jste ji ještě nepodepsali, můžete se přidat na www.krajinabezjedu.cz.