1.Budeme stavět byty pro dostupné nájemní bydleníObnovíme nabídku veřejného nájemního bydlení formou výstavby bytů, zejména v nízkoenergetickém standardu. Podpoříme také výkup a rekonstrukce bytů ze strany obcí.
2.Zajistíme sociální bydlení a služby i pro ty nejchudšíProsadíme zákon o sociálním bydlení a podpoříme obce v nabídce dostupných sociálních bytů a souvisejících služeb. Ukončíme byznys s chudobou na ubytovnách.
3.Rodičovská podpora bude flexibilní a výhodnějšíUpravíme systém podpory rodičovství tak, aby bylo možné čerpat rodičovský příspěvek také v délce 12 měsíců. Budeme motivovat rodiče ke střídání v pobírání rodičovského příspěvku. Zavedeme plošnou pomoc v mateřství, která nebude navázaná na nemocenské pojištění. Snížíme sociální pojištění u žen a mužů po rodičovské o 5 %.
4.Zdravotní sestry a lidé pracující v sociálních službách dostanou více penězZvýšíme minimální tarifní plat zdravotních sester a pracovníků v sociální oblasti s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním na 25 000 korun měsíčně (oproti dnešním 17 000). Zlepšíme také jejich pracovní podmínky a dostupnost těchto služeb.
5.Ženy už nebudou vydělávat méně než mužiNarovnáme platové ohodnocení a postavení žen a mužů v soukromých firmách formou snížení daňového základu těm firmám , které prokáží, že odměňují ženy a muže vyrovnaně. Budeme zákonem požadovat shodné platové podmínky mužů a žen pracujících na stejné pozici.
6.Seniorům zařídíme důstojný příjem a dožití ve vlastním bytěUmožníme seniorům zvýšit kvalitu života ve stáří pomocí tzv. zpětných odkupů jejich bytů do veřejného vlastnictví. Senioři budou mít záruku dožití ve vlastním bytě, stát jim bude nad rámec důchodu vyplácet měsíční splátku za byt až do smrti. Senioři budou mít více peněz a stát zároveň získá bytový fond, který bude moct dále využít pro nabídku dostupného bydlení.
7.Zastavíme ničení lidských životů přebujelými exekucemiZastavíme současnou praxi exekucí a snížíme maximální výše úroků z prodlení a odměny exekutorům. Sjednotíme mnohdy roztříštěná exekuční řízení proti jednotlivým dlužníkům vždy pod jednoho exekutora, exekuční praxi omezíme územní příslušností. Stanovíme maximální výši částky, vymáhané v exekuci, na 2,5 násobek jistiny. Zmírníme podmínky oddlužení v lichvářských soukromoprávních řízeních usnadněním osobního bankrotu. Připravíme jednorázovou amnestii dluhových příslušenství (poplatků z prodlení a úroků z těchto poplatků) u dluhů vázaných na veřejnou sféru.
8.Pomůžeme těm, kteří vydělávají nejméně – zvýšíme minimální mzduZavedeme důstojnou minimální mzdu nad hranicí chudoby ve výši 60 % mediánové mzdy.
9.Zajistíme lidem jistotu ve stáří zavedením univerzálního starobního důchoduZavedeme základní univerzální starobní důchod nejméně 10 000 korun, k čemuž bude připočítávána zásluhová složka, a pro případ rychlejšího růstu inflace zavedeme i mechanismus automatického navyšování o inflaci.

Chceme Česko moderní, zdravější a spravedlivější. Bez vás to ale nedáme. Přidejte se.

Podpořím zelené darem Přidám se k Zeleným