Zelení představují silný tým pro letošní eurovolby nejen na kandidátce, ale i ve volebním štábu. Manažerkou volební kampaně bude Misha Lebeda, která byla součástí nejužšího týmu úspěšné prezidentské kampaně Petra Pavla. Lídryní kandidátky, na níž jsou dále třeba Petr Doubravský z Fridays for Future nebo architekt Osamu Okamura, je ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.

Michaela, alias Misha Lebeda, žila posledních jedenáct let v Bruselu, působila jako projektová manažerka v oblasti IT a marketingu nebo jako mluvčí hnutí Milion chvilek pro demokracii pro zahraničí. Ve veřejném prostoru je známá i díky vlastnímu projektu ENDO Talks CZ, kdy po osobní zkušenosti se zákeřnou nemocí založila první tuzemskou pacientskou organizaci na pomoc ženám s endometriózou.

Po návratu do ČR se stala součástí úspěšné prezidentské kampaně Petra Pavla, kde měla na starosti koordinaci komunity. Lebeda aktuálně působí také v Nadačním fondu Propolis33, který se věnuje zlepšení situace v porodnictví. S lídryní kandidátky Johannou Nejedlovou i Stranou zelených ji tak pojí mimo jiné podpora témat, která trápí převážně ženskou část populace, a přesto bývají až příliš často přehlížena.

„Témata, kterým se Johanna věnuje, i způsob, jakým o nich mluví, jsou mi velmi blízká. Její rozhodnutí kandidovat za Zelené jsem sledovala s nadšením a je mi proto velkou ctí mít možnost jí, ale i ostatním kandidátům, v této výzvě pomoci. Věřím, že v kampani společně zúročíme zkušenosti, které jsem za posledních 20 let nasbírala jak v manažerských pozicích, tak na nejrůznějších osvětových a politických kampaních,“ komentuje vznikající synergii Lebeda. „Česko potřebuje novou generaci političek a politiků, a to i v Evropském parlamentu, pro které jsou zelená témata přirozenou příležitostí a ví, že právě na nich závisí nejen naše budoucnost a prosperita. Současná politická reprezentace tuto příležitost v lepším případě přehlíží, v horším bagatelizuje nebo znevažuje,“ dodává Lebeda.

Na strategii kampaně si Zelení najali zkušeného stratéga Rada Baťu, který vedl vítěznou volební kampaň bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisky, v jehož týmu následně působil jako poradce. V minulosti pracoval také na kampani Progresívneho Slovenska a byl mluvčím někdejší premiérky Ivety Radičové.

Kromě Nejedlové je v čele kandidátky dvaadvacetiletý Petr Doubravský, student ekonomie, environmentálních studií a spoluzakladatel české odnože Fridays for Future. Doubravský působil několik let ve správní radě Greenpeace a za své aktivity v ekologickém hnutí, s nimiž začal ještě na střední škole, získal Cenu Josefa Vavrouška. Třetí na kandidátce je lidskoprávní právnička a bývalá lídryně mladých evropských Zelených Zuzana Pavelková. Čtyřka kandidátky je spolupředseda strany Michal Berg, pětka právnička a bývalá diplomatka Gabriela Svárovská, která dříve mimo jiné působila v kanceláři Václava Havla v době vstupu ČR do EU i NATO, na šestém místě pak je architekt a urbanista Osamu Okamura.

V Zelených aktuálně probíhá konsolidace nejužšího komunikačního týmu. Stranickou komunikaci vede nově Adam Ludvík, přechází z Milionu chvilek pro demokracii. Pro evropské volby se do PR týmu přidává i Kateřina Písačková, z komunikačního týmu Holešovické tržnice, bývalá tisková mluvčí Prahy 1, držitelka České ceny za PR za politickou komunikaci a v minulosti zakladatelka spolku Studenti IKSŽ FSV UK a kavárny Na Hollaru.

Fundraising má pod křídly Martin Máša, držitel EFFIE a dalších mezinárodních ocenění, se zkušenostmi z IQ Roma Service či Hnutí DUHA, kde řídil mimo jiné úspěšné kampaně Zachraňme lesy a Zachraňme národní parky. Obě vedly k úpravám v zákonech. Sociální sítě spravuje tým, složený z autora současného vizuálu Zelených, studenta Martina Lekeše a Jolany Haismanové, která spolupracuje s Novým  prostorem a za správu sítí pro Svobodu zvířat obdržela v loňském roce Czech Social Awards.

Zelení aktuálně plánují za kampaň utratit dva až tři miliony korun. Část prostředků chce strana už v příštích týdnech vybrat v crowdfundingové kampani a opřít se tak o své věrné podporovatele, podporovatelky a potenciální voliče, kterých je podle posledních průzkumů potenciálně až 11,5 % (STEM, 11/2023).

Kontakty:

Johanna Nejedlová, lídryně kandidátky Zelených do evropských voleb