Česká republika nedodržuje sedm let stará doporučení OSN o svobodě volby způsobu a místa porodu.  Porodní praxe u nás a v zahraničí bylo téma panelové diskuze, kterou 25.9. 2017 v Poslanecké sněmovně spolupořádala platforma Političky napříč spektrem, jejímiž signatářkami jsou Monika Horáková, lídryně v Pardubickém kraji, a Lucia Zachariášová, dvojka v Praze.

Společně s odbornicemi a odborníky a zástupkyněmi dalších politických stran diskutovali o potřebných změnách v českém porodnictví.

„Je nutné zahájit o tématu debatu. Ta je u nás zatím vedena pouze v linii problémů domácích porodů. Porod doma s asistentkou je ale bezpečná a adekvátní alternativa,“ uvedla Zachariášová. Podle Zelených by měly být porodní asistentky zahrnuty do systému veřejného zdravotního pojištění.

Podle deníku Referendum mají Zelení nejlépe vypracované stanovisko k porodům, společně s Piráty, kteří navrhují zavedení samosprávných pojišťoven, z nichž by některé nabízely i proplácení porodních asistentek.

Zelení podporují možnost zvolit si způsob, místo a okolnosti porodu a zajištění bezpečné porodní a poporodní péče pro každou takovou volbu.

Na celou debatu se můžete podívat zde.