Poslanci zřejmě ve středu zjednoduší vzdělávání sester, jak jim to doporučil sněmovní zdravotnický výbor. Změna zákona, která může vést ke zhoršení kvality ošetřovatelské péče, má řešit nedostatek sester v nemocnicích.

“Místo aby vláda přidala sestrám na platech, tak se snaží sestry s vysokoškolským vzděláním doplnit absolventy a absolventkami středních škol s ročním rychlokurzem. I Česká asociace sester přitom upozorňuje na to, že to nemůže přinést kýžený efekt, naopak je to krok zpět od představy ošetřovatelské péče jako vysoce kvalifikované práce. My po návratu do Poslanecké sněmovny především zvýšíme minimální tarifní plat sestry z 19 000 na 25 000 Kč,” uvedl lékař Jan Trnka, zdravotnický expert Zelených a člen zeleného týmu stínování vlády.

“Příliš přetěžované sestry jsou hlavním problémem českého zdravotnictví. Zkrácené vzdělávání jim však nijak neuleví. Trápí je hlavně přílišná administrativa a spousta nekvalifikované práce, kterou musejí často vykonávat,” dodává lékařka Irena Moudrá Wünschová, první místopředsedkyně Zelených.