Zelení podporují Den bez palmového oleje, který se koná 1. února. Smyslem této akce je upozornit výrobce, že tuzemští spotřebitelé o palmový olej v potravinách nestojí. Zároveň umožňuje každému si uvědomit, kde všude se s palmovým olejem setkáváme. Podle loňského průzkumu společnosti Median pro ČRo nenakupuje potraviny s palmovým olejem až třetina Čechů. S palmovým olejem se totiž pojí množství ekologických, sociálních i zdravotních problémů. Jeho jediná výhoda je, že je levný.

Narazit na tzv. palmáč lze na každém kroku – v potravinách, drogerii i dopravě. Setkáme se s ním v jídle, především ve vysoce průmyslově upravených produktech, jako jsou polotovary, sladkosti, keksy a čipsy, dále v mycí i dekorativní kosmetice, drogerii, svíčkách, krmivech pro hospodářská zvířata i domácí mazlíčky či v biopalivech.

“Současná intenzivní produkce palmového oleje není dlouhodobě udržitelná. Jeho přílišná konzumace navíc neblaze působí na naše zdraví, kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin zvyšuje riziko aterosklerózy a srdečně cévních onemocnění,” komentoval to lékař Jan Trnka, člen týmu Zelených pro stínování vlády v oblasti zdravotnictví.

“Nemá smysl čekat, až na varovné zprávy o palmovém oleji zareaguje vláda nebo EU. Je s ním spojeno příliš mnoho rizik. Můžeme na prodejce a výrobce zatlačit zespoda, skrze občanské aktivity. Má to smysl, ať už nám leží na srdci spíš vlastní zdraví nebo záchrana cenných ekosystémů, tedy tropických deštných lesů. Pěstování palmy olejné totiž způsobuje jejich masivní devastaci,” dodal Ondřej Mirovský, předseda Zelených v Praze a předseda spolku Bez palmáku, který je součástí Koalice proti palmovému oleji.