Jak vyléčit nemocná referenda?

Strana zelených vítá aktivity ministra Jiřího Dienstbiera ve věci předložení zákona o obecném referendu. Zároveň ale upozorňujeme na nedostatky, které jeho návrh má. Velké problémy mají naši občané také se současnou úpravou místních referend, která jsou díky špatnému zákonu terčem obstrukcí a manipulací ze strany místních samospráv. Navrhujeme řešit tuto problematiku najednou a vyléčit nemocná referenda jednou pro vždy.

Zde uvádíme čtyři hlavní okruhy, ve kterých by podle nás měla být problematika referend upravena jinak. Pro podrobnější popis si stáhněte celý dokument.

Čtyři návrhy pro lepší referenda

1. Navrhujeme sběr podpisů umožnit i elektronicky

Pro elektronický sběr podpisů už v Česku existuje fungující a platný postup. Využívá jej tzv. Evropská občanská iniciativa, což je oficiální nástroj Evropské unie, který umožňuje sbírat podpisy pod petice prostřednictvím internetu. Tento nástroj nejen že zpřístupní petice širšímu okruhu občanů, ale také zamezí nedůstojnému dohadování o platnosti podpisů, jako jsme tomu byli svědky u petic pro přímou volbu prezidenta nebo u mnoha místních referend.

2. Množství potřebných podpisů bude odvozováno od volební účasti

V několika zemích světa je potřebný počet podpisů pro vyvolání referenda odvozován od volební účasti v minulých volbách na dané úrovni – u celostátního referenda u voleb do sněmovny, u místního referenda pak účasti v komunálních volbách. U obce s 3000 voličů by se jednalo o 20% podpisů, u města s 10 000 voličů (běžné okresní město) by bylo potřeba nasbírat 17% podpisů a u celostátního referenda 75 000 podpisů. Podrobnější popis metody výpočtu uvádí náš dokument.

3. Odstranění minimální účasti pro platnost referenda

V Česku neexistuje minimální potřebná účast pro to, aby byly jakékoli volby platné. Naopak místní referendum vyžaduje minimální 35% účast. Dochází tak k paradoxním a z našeho pohledu nedemokratickým situacím, kdy jsou města či senátní obvody, ve kterých byli členové a členky zastupitelstev či senátoři a senátorky zvoleni při menší volební účasti, než jaká je vyžadovaná pro platnost referenda. Navrhujeme minimální kvórum platnosti referenda úplně zrušit a zrovnoprávnit tak jeho postavení s volbami.

4. Úprava výběru termínu a procesu vypsání

Některá městská zastupitelstva dělají vše pro to, aby vypsání místního referenda zabránila. Navrhujeme zpřesnit proceduru vyhlašování referend tak, aby z pravomoci zastupitelstva byla odebrána možnost posuzovat, zda je možné o navržené otázce referendum konat, a z působnosti obecních úřadů přezkum počtu podpisů. V obou případech totiž může docházet ke střetu zájmů, který může do posouzení velmi negativně zasahovat. Kontrola způsobilosti otázky referenda i počtu podpisů by přešla na nadřízený subjekt (kraj, resp. ministerstvo vnitra u krajského referenda) a postupovalo by se analogicky jako je tomu při procesu přijímání a kontrole obecně závazných vyhlášek měst a obcí, jak jej definuje zákon o obcích.

Stáhněte si celý dokument (PDF)