Michal Berg, místopředseda Zelených a lídr kandidátky v Jihomoravském kraji, se včera zúčastnil besedy Fondu Otakara Motejla „Od otevřených dat k otevřenému vládnutí“ na témata e-governmentu, otevřených dat a digitální agendy. Jako dlouholetý expert v oblasti IT má o prioritách v této oblasti jasno:

„Podle Zelených musí otevřená data, funkční e-government i transparentnost být nástrojem, nikoli cílem. Mají nám sloužit k tomu, abychom jejich prostřednictvím řešili problémy našeho státu, našich měst a občanů, ať už v oblasti boje s korupcí, tak třeba dopravy nebo zdravotnictví. Stát je ale musí mít jako prioritu.

Je více možností, jak problematiku digitalizace posunout dopředu. My preferujeme model, který funguje ve Švédsku, kde mají ministerstvo pro podnikání a inovace, které vzniklo z původního ministerstva průmyslu. Pod něj patří i agenda digitalizace, kterou má na starosti Peter Eriksson, ministr za Zelené.

Tímto nastavením stát dává najevo, že nejde jen o to, aby zde fungovaly efektivní a vstřícné úřady, se kterými je možné komunikovat přes internet. Dává tím najevo, že inovace jsou pro nás cestou, jak posunout celou ekonomiku a společnost dopředu, od fosilního průmyslu směrem k lépe placeným pracovním místům i ekonomice šetrnější k přírodě.

Digitalizaci a otevírání dat potřebujeme v mnoha oblastech – chytré sítě umožňují měnit energetiku, data z dopravy zase umožňují kvalitnější veřejnou dopravu i méně přeplněné ulice. Samotné technologie tyto problémy samozřejmě nevyřeší, ale mohou k nim výrazně přispět.

Zkrátka, IT a digitalizace pro nás není ústřední bod našeho zájmu sám o sobě, ale důležitá součást prosperity státu.“