Petiční výbor evropského parlamentu začal dnes projednávat žádost mnoha tisíc občanů z Libereckého kraje, kteří se obávají toho, že je pokračování těžby na dole Turów připraví o vodu. Petiční výbor vyzval Evropskou komisi, aby začala okamžitě jednat a v případě potřeby podala na Polsku žalobu, protože dle jeho členů postupuje Polsko nelegálně. „Koncese firmě PGE na pokračování těžby byla udělena v rozporu se zákonem, polské úřady nezohlednily námitky zástupců veřejnosti v Česku i Německu, stejně jako negativní stanovisko české vlády,“ komentoval kauzu spolupředseda Zelených Michal Berg.

Petiční výbor vyzval komisi aby jednala nejen kvůli ochraně vodních zdrojů, ale také pro to, že pokračování těžby je v rozporu s potřebou snižovat emise skleníkových plynů. „Pokračování těžby až do roku 2044, jak plánuje polská strana, je v rozporu s plány uhlíkové neutrality Evropské unie a také v rozporu s Evropskou zelenou dohodou,“ vysvětluje německá zelená europoslankyně Anna Cavazzini. „Namísto pokračování neperspektivní těžby bychom měli v tomto pohraničním trojúhelníku využít maximum evropských zdrojů na jeho transformaci. Potřebné peníze jsou například v Evropském fondu spravedlivé transformace,“ dodala.