Obnovitelně.cz  provedlo analýzu programů politických stran pro další směřování české energetiky. Kandidujícím stranám byly položeny otázky, které pro analýzu byly vybrány podle předvolebního průzkumu České televize.

Zelení získali hodnocení 90%, což je nejvyšší zisk ze všech analyzovaných stran. Obnovitelně.cz řadí mezi plusy programu Strany Zelených podporu dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů energie, podporu pro zavedení net-meterignu, podporu rozvoje elektromobility (včetně důrazu na zásobování energií z obnovitelných zdrojů) a v neposlední řadě podporu rozvoje akumulace energie. Nejhůře byly vyhodnoceny programy pro energetiku stran ODS a Starostů a nezávislých.

Analýza uvádí, že: ,,Zelení uvažují o změně energetické koncepce. Jejich vize počítá s moderní energetikou bez uhlí a s postupnou náhradou jaderných reaktorů. Zelení jako jediní pak do energetické politiky zahrnují potřebu alternativních zdrojů pro dopravu (tedy nejen elektromobilitu) a myslí i na výzkum:Podpora vědy a výzkumu v těchto oblastech přinese nové možnosti, patenty i pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou.“

Přečtěte si naše plány pro energetiku.