Export zbraní z České republiky se v roce 2016 vyšplhal na 18,6 miliardy korun, což je oproti předchozímu roku nárůst o dalších 25 %. Předsedové většiny politických stran to kvitují jako dobrou zprávu pro český průmysl. Zelení se proti takovému optimismu důrazně ohrazují.

Český stát svým nezodpovědně řízeným exportem zbraní přiživuje konflikty v Sýrii, Iráku a v dalších zemích. Zelení takové kšeftování s bezpečností odmítají a požadují lepší přehled a silnější záruky o tom, v kterých rukách tyto zbraně končí. Je absurdní bavit se na jedné straně o našich výdajích na bezpečnost a boj s terorismem, a na druhé straně posílat zbraně do regionů, kde končí prokazatelně v rukou teroristů. Podle Conflict Armament Research patří česká munice mezi 12 nejpoužívanějších teroristy Islámského státu.

Z Česka byly loni vyvezeny zbraně za 18,6 miliard korun. Vrchní představitelé vládních i opozičních stran se vyjadřují v tom smyslu, že se jedná o dobrou zprávu pro český průmysl.

Podle statistik Amnesty International však až 44 % z takto vyvezených zbraní putuje do nestabilních režimů. I toto číslo zaznamenalo meziročně nárůst.

Normou se podle Amnesty International stává rovněž vývoz zbraní do autoritářských a represivních režimů, které je následně využívají proti svým kritikům a civilnímu obyvatelstvu nebo je přeprodávání do rukou strategicky výhodných teroristických skupin. České zbraně takto putovaly třeba do Etiopie, jejíž vláda páchá mimosoudní popravy.

Dodávky zbraní z České republiky rovněž do Saúdské Arábie, která patří mezi nejrepresivnější státy světa, kde jsou zakázány politické strany, opozice je potlačována a náboženské, etnické či sexuální menšiny jsou diskriminovány. Saúdská Arábie dlouhodobě podporovala teroristické organizace a lze oprávněně předpokládat, že v tom pokračuje dodnes.

Z analýzy Českého centra pro investigativní žurnalistiku také vyplývá, že moderní saúdskoarabská armáda české vyřazené a repasované zbraně nepotřebuje. Existuje důvodné podezření, že příjemci armádního materiálu jsou rebelové či teroristické organizace operující v Sýrii, Iráku či Jemenu.

Svět je tím nebezpečnější, čím víc lidí v něm drží zbraně. My bychom se řídili heslem ‚Nevyměníme lidská práva za obchodní příležitosti‘ a vyváželi bychom zbraně jen do bezpečných zemí. Zelení odmítají kšeftovat s bezpečností,“ uvedl předseda Zelených Matěj Stropnický.

Zelení budou apelovat na klíčová ministerstva, aby zpřísnila svou metodiku pro odebírání obchodních licencí. Stejně tak požadují vyšší transparentnost obchodu se zbraněmi. Každoročně publikovaná výroční zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu z pera MPO je nedostatečným dokumentem. Zelení budou rovněž usilovat o to, aby České republika v rámci NATO prosazovala sdílená pravidla pro prodej zbraní do třetích zemí.